Hoppa till sidans innehåll

Graderingssystemet


Sammanfattning av graderingssystemet

Det är ju inte så lätt att förstå hur judons graderingar fungera. Kanske ni inte blir klokare av nedan sammanfattning. Men ni kan ändå läsa hur de olika färgerna och graderingar förhåller sig till varandra.

Man kan säga att judon är uppdelat i två grupper: ”de graderade” och ”de klassade”. De judoutövare som hör till den graderade gruppen kallas yudansha och de som hör till den klassade gruppen kallas mudansha. Det finns 10 grader och 6 klasser i judo. Grad kallas dan (uttalas dann) på japanska och klass kallas kyu. Det yttre tecknet att man hör till yudansha-gruppen är att man bär ett svart bälte som håller ihop träningskläderna.

Genom praktiska kunskapstester, graderingar, kan man erövra högre bältesgrader. Uppflyttningen från den ena graden till en annan eller till en annan klass sker på grundval av personens framsteg, ökade skicklighet och allmänna personliga utveckling. Meningen med detta system är enkelt att motståndaren skall kunna se vilka tekniker han kan tillämpa under kampen. Kämpar exempelvis ett "grönbältare" med en "gulbältare" så skall "grönbältaren" kämpa på "gulbältarens" villkor.

Man brukar säga att bältesfärgerna i kyu är "varningstecken" som berättar hur avancerad teknik man skall kunna använda utan risk för att skada den som har ett lägre bälte. Skillnaden mellan de olika bältena är således skillnaden i tekniskt kunnande och praktisk skicklighet. Nedan följer en kort beskrivning av de två olika graderingsklasserna.

I Mudansha klasserna så börjar man i klass 6 och slutar i klass 1. Det vill säga, ju bättre man blir desto lägre klass får man på bältet. Alltså, så här ser klasserna ut.

 • Vitt bälte= 6kyu
 • Gult bälte=5kyu
 • Orange bälte=4kyu
 • Grönt bälte=3 kyu
 • Blått bälte=2kyu
 • Brunt bälte=1kyu

Yudansha, det vill säga dan grader, har följande färger. Där får man en högre dan desto bättre man blir. Det krävs minst 7-8 års träning får att kunna gradera till det första svarta bältet, 1:a dan.

 • 1:a dan shodan - svart bälte
 • 2:a dan nidan - svart bälte
 • 3:e dan sandan - svart bälte
 • 4:e dan yodan - svart bälte
 • 5:e dan godan - svart bälte
 • 6:e dan rokudan - bälte med röda och vita sektioner eller svart bälte
 • 7:e dan shichidan - bälte med röda och vita sektioner eller svart bälte
 • 8:e dan hachidan - bälte med röda och vita sektioner eller svart bälte
 • 9:e dan kudan - rött eller svart bälte
 • 10:e dan judan - rött eller svart bälte

Graderingar vid Falu Judoklubb

Utöver graderingsbestämmelserna från svenska judoförbundet, så har Falu judoklubb särskilda bestämmelser och riktlinjer som beskrivs kort nedan. Dessa nedan bestämmelser gäller om inte annat bedöms lämpligt.

Graderingar upp till orange bälte (4 kyu) sker med streckgraderingar. Det vill säga, vitt med gul markering, gul (5 kyu), gul med orange markering, och sedan orange (4 kyu). Från orange bälte så graderar vi i hela bältesgrader. Det vill säga, grönt (3 kyu), blått (2 kyu) och brunt (1 kyu). Till hela bältesgrader skall även streckgraderingarnas krav ingå. Det betyder att till grönt bälte skall även orange med grönt streck ingå i graderingen, och på samma sätt för blått och brunt.

Två graderingstillfällen per år genomförs för hela bältesgraderingar; i maj och december. Graderingstillfälle annonseras i god tid till klubbens medlemmar. En graderingsavgift på 120 kr tas ut i samband med gradering till gult bälte. Då ingår ett komplett judopass och officiellt graderingsdiplom. För övriga hela bältesgrader tas en graderingsavgift på 50 kr ut. Då ingår officiellt graderingsdiplom och uppgradering av judopasset.

Streckgraderingar vitt med gul markering, samt gult med orange markering sker normalt mitt på höst- och vårtermin när tränarna anser att så är lägligt. Dessa graderingar är avgiftsfria. Ett graderingsdiplom delas ut i samband med graderingen.

 

Här finns bra bilder på alla kast till samtliga bältesgrader.

 

Lycka till med dina graderingar och judoframgångar!

Uppdaterad: 17 OKT 2009 12:14 Skribent: Patrik Kenger

Sponsra FaluJudo genom din
e-handel, handla via sponsorhuset
så tjänar klubben pengar utan att
det kostar dig något extra.

 

 

 

 

 

 

 

SISU Dalarna samverkan

 

 

Antal unika besökare totalt (nollstäld 2011-01-01)

 räknare 

2010 - 7115 st unika besökare

2011-01-01 (0)

2012-01-01 (5250)

2013-01-01 (10500)

2014-01-01 (13900)

2015-01-01 (16900)

Postadress:
Falu JK - Judo
Tony Nilsson, Klockarns hage 20
79021 Bjursås

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info